
Door de toenemende samenwerking tussen internationale overheden wordt de pakkans bij zwartsparen in het buitenland (= buitenlands spaargeld niet aangeven in de Nederlandse IB-aangifte) steeds groter. Overheden wisselen in toenemende mate informatie uit waardoor onbekend vermogen in internationaal verband beter in kaart gebracht kan worden.
Als de belastingdienst het niet opgegeven vermogen ontdekt riskeert de zwartspaarder in eerste instantie een boete van 300%, en in sommige gevallen zelfs strafrechtelijke vervolging! Om zwartsparen te ontmoedigen heeft de overheid hiernaast ook nog de inkeerregeling in het leven geroepen voor spaarders die zich ‘vrijwillig’ melden. Als de belastingbetaler zich meldt binnen de tweejaarstermijn na indienen van de oorspronkelijke aangifte, ontvangt hij een boete van 60%. Dit percentage wordt per 1 juli 2016 verhoogd naar 120%. Zwartsparen wordt dus hoe dan ook bestraft.
Het net rondom de zwartspaarder begint zich echter steeds meer te sluiten. Het risico dat de belastingdienst erachter komt, met alle negatieve gevolgen van dien, lijkt onomkeerbaar te groeien door de internationale samenwerking. Zwartspaarders doen er dus verstandig aan om ook hun buitenlands vermogen kenbaar te maken bij de belastingdienst.
Disclaimer: regelmatig plaatsen wij actualiteiten op onze website. Aan deze publicaties kunnen géén rechten worden ontleend, neem bij twijfel altijd contact op met een van onze medewerkers (Fisc-Account, 2016)